ArtistiX - Maakt Beeldhouwen Mogelijk
Decoratief beeldhouwen in Albast
Decoratief beeldhouwen in Albast
door Pieter Mols

Mijn ervaring met de steen is dat hij een homogene structuur heeft waardoor de steen zich goed laat hakken en raspen.

Met het raspen vond ik het prettig om grof te beginnen met een granulaatrasp. Dat gaat sneller dan wanneer ik begon te werken met een reguliere rasp. Zorg er echter wel voor dat je een staalborstel bij de hand hebt omdat een granulaatrasp snel met steenstof volslipt. Het viel me op dat de hardheid van de steen gelijkmatig is waardoor hij egaal te bewerken is.

Deze steen is zeer geschikt als vervolg op 'beeldhouwen in speksteen' en is geliefd door zowel beginners als de professional.

Albast is een gipssoort en gips heeft de eigenschap om klei-resten in de steen te huisvesten. Bij deze wit trasparante albast was dat niet tot in zeer beperkte mate het geval.

Polijsten
Naast dat de steen zich leent om tot hoogglans gepolijst te worden heeft het ook een prachtig resulaat wanneer je bijvoorbeeld t/m maximaal 240 grit polijst.

Albast is eigenlijk al decoratief als je het zeer eenvoudig bewerkt. De steen is ietwat transparant waardoor licht er gemakkelijk doorheen schijnt.
Een knol of een klein stuk albast kun je bijvoorbeeld uithollen om er een lamp van te maken.
Ook kun je een relatief plat stuk uithollen en polijsten waardoor je een (fruit)schaal krijgt.

Niet buiten plaatsen
De kiloprijs van albast wordt beinvloed door zagen en handmatige bewerkingen.
Albast is gips en lost (geleidelijk) op in water. Dit is ook de oorzaak dat albastknollen soms een bruine laag hebben. Doordat de steen aan de buitenkant is blootgesteld aan weer en wind neemt deze langzaam water en vervuiling op.
Deze korst laat ArtistiX verwijderen. Dit gebeurt handmatig en beinvloed natuurlijk de prijs. Relatief blijft het echter goedkoper dan wanneer u een knol koopt die niet is schoongemaakt.

Om dezelfde reden waardoor de bruine korst ontstaat kunt u een sculptuur van albast beter niet buiten plaatsen. Door regen zal in eerste instantie de glans verdwijnen en op den duur langzaam maar zeker de vorm en uiteindelijk de steen.
uitgelicht
carbide rasps
Donut van speksteen  Verpakt per 3 stuk / ca.4x3x1 cm
Donut van speksteen Verpakt per 3 stuk / ca.4x3x1 cm
Tandbeitel 34mm - 6 tanden
Tandbeitel 34mm - 6 tanden
Pons bouchard  9 tanden / 7mm / A
Pons bouchard 9 tanden / 7mm / A
Bouchard noppen hamer Pellegrini 35mm /   8 noppen / K
Bouchard noppen hamer Pellegrini 35mm / 8 noppen / K
Aubergine 3-15kg
Aubergine 3-15kg
Torso - vrouw  Verpakt per stuk / ±10cm basisvorm
Torso - vrouw Verpakt per stuk / ±10cm basisvorm
Sneeuwwit < 5kg
Sneeuwwit < 5kg