ArtistiX - Maakt Beeldhouwen Mogelijk
Kan er asbest in speksteen zitten
Kan er asbest in speksteen zitten
Regelmatig doemt de discussie op óf en in welke mate er asbest in speksteen zit

Wat is speksteen*
Het mineraal talk is een gehydrateerd waterstof-houdend magnesium-silicaat met de chemische formule H2Mg3(SiO3)4 of Mg3Si4O10(OH)2.

Het mineraal is een plaatjesvormige tot naaldvormige massa met als alternatieve naam steatiet. De monokliene kristalstructuur is zeldzaam. Talk is een zeer zacht mineraal en definieert een hardheid van 1.
Talk voelt zepig of vettig aan. Het heeft een gemiddelde dichtheid van 2,75 kg/dm3 en is doorschijnend. De kleur is van wit tot grijs of groen, door ijzerverontreiniging.

Wat zijn de toepassingen van Talk*
Talk wordt ingezet als vulstof in papier, verf, rubber, kunststof en keramiek. Het wordt ook ingezet als poeder in de cosmetica, in voedsel en in medicijnen. Het E-nummer van talk is E553b. Talk gedraagt zich hydrofoob, het heeft een hoog aandeel van bindmiddel nodig. Het zorgt voor een goede verbinding tussen verf en het te verven materiaal.

Talk wordt ook verkocht onder de namen speksteen en zeepsteen en wordt toegepast door beeldhouwers om beeldjes van te snijden. Door zijn geringe hardheid leent talk zich daar goed voor. Speksteen wordt ook gebruikt als kachelomhulsel, vanwege het vermogen om zeer veel warmte op te slaan en dat zeer langzaam weer af te geven aan de omgeving over een langere periode. Zeepsteen is een mineraal uit de talk-groep, dat saponiet genoemd wordt. Het woord saponiet is afgeleid van het latijnse woord voor zeep.

Steatiet wordt ook gebruikt in de zogenaamde "droge" weerstand-verwarmingselementen van elektrische accumulatieverwarmers voor warm water.

Is speksteen van ArtistiX veilig
Ja! Wij laten onze stenen testen op onveilige stoffen en óók op asbest. Onze testen hebben de afgelopen 10 jaar nog nooit een meetbare hoeveelheid gevonden van meer dan 0,1 massa-%. Er is géén asbest risico bij het werken met speksteen of andere beeldhouwsteen van Artistix.
De resultaten van ons asbestonderzoek is te downloaden op onze website, of wij sturen u deze op verzoek toe. Houdt echter altijd rekening met uw gezondheid als u in steen werkt: bescherm uw longen tegen stof, uw ogen tegen splinters en uw gehoor tegen geluid!

Kan er asbest in speksteen zitten?
Talkpoeder en speksteen kunnen asbest bevatten. In een langlopend onderzoek in Duitsland zijn gedurende 10 jaar steekproeven genomen van gebruikte materialen. Er zijn daarbij slechts zeer geringe hoeveelheden asbest ontdekt. Het onderzoek is uitgevoerd door de BGIA (Berufsgenossenschaftlichen Instituts für Arbeitsschutz) zoiets als in Nederland de Arbeidsinspectie. Uit het onderzoek bleek dat in een kwart van de onderzochte talkpoeder-monsters sporen van asbest gevonden werden. Slechts in 2 van de monsters werd een meetbare hoeveelheid gevonden (> 0,1 massa- %). Metingen op werkplaatsen toonde aan dat zelfs bij het werken met talkpoeder van meer dan 0,1 masse-% asbestbelasting tot een verwaarloosbaar aantal deeltjes per kubieke meter leidt (10000 F/m3). Asbestvezels konden slechts in 5 van de 68 luchtmonsters worden geïdentificeerd. Hierbij is niet vast te stellen of speksteen de bron is van de vezels.


Testen jullie ook andere steen op asbest?
Ja! Wij laten alle steen jaarlijks testen op onveilige stoffen en óók op asbest.
Wij wensen namelijk dat onze klanten veilig aan de slag kunnen met hun hobby, maar ook de veiligheid van ons personeel is van groot belang. Zij, en ook de eigenaren van ArtistiX, staan immers dagelijks in het stof van de diverse steensoorten.

Dus of u nu marmer, albast, speksteen, serpentijn of kisii steen afneemt: als u bij ArtistiX koopt is de steensoort getest!

*gedeeltes van de informatie die u hier vindt komen van wikipedia.
uitgelicht
carbide rasps
Model F: smalle + brede puntige rasp 15cm
Model F: smalle + brede puntige rasp 15cm
Widia letterbeitel 6mm
Widia letterbeitel 6mm
Folder Beeldhouwen in Zachte steen 100x210mm, 6 pagina's, Nederlands
Folder Beeldhouwen in Zachte steen 100x210mm, 6 pagina's, Nederlands
Lomers, hout, 11-delig
Lomers, hout, 11-delig
Wit-lichtcréme bakkend 0% CT 208
10kg/stuk, 1000-1300°C
Wit-lichtcréme bakkend 0% CT 208
10kg/stuk, 1000-1300°C
Gitterbox vulkosten
Gitterbox vulkosten
Brievenbusdoos A4 - 350 x 250 28mm
Brievenbusdoos A4 - 350 x 250 28mm